teman2....

Tuesday, August 22, 2017

Aiyan kt sekolah


as salam semua kwn2,

salam selasa semua

Teacher aiyan ni rajin jgk boh gambar aktiviti anak2 murid kt fb, thn lps takde sgt update tp tahun ni banyak aktiviti di mskkn dlm fb. Mak pak pun seronok dpt tgk mcm2 aktiviti anak2 kt sekolah.

Aku resspek teacher2 aiyan, boleh didik ajar n sabar kt anak syurga aku nih. Takde pilih kasih sbb semua aktivti aiyan join n tiap ptg ada je barang dia nk tunjuk kt kami.  Tak mcm cikgu masa taska dulu, aiyan selalu di ketepikan huhuhu... manusia kan mcm2 hati nya



konon2 nk buat nenas... balik umah pnh baju ngn warna kuning

ni lah rupe nenas dia hehehhe... boleh la tu yan

ni aktiviti padan perkataan... muke asal sedih sgt tu heheheh

aktiviti sempena nk merdeka... 

aktiviti luar paling dia suke.... dpt main benda alah tu

glow in the dark, punya lah sibuk tunjuk time kt umah... siap suruh ttp lampu lg


p/s: pelik ngn org yg suka berkira, lagi2 bab duit

Monday, August 21, 2017

memborong udang



as salam semua kwn2,

salam isnin kwn2

Korang peminat udang tak? ke korang mmg peminat sea food?

Aku nih tak kisah semua ok, biasa makanan laut yg aku paling suke ikan lah hehehe..... tp skrg ikan pun harga dh mahal skrg ni kan

Aritu ada kwn kt jupem ni jual udang 2kg rm65, besar2 jgk udangnya.... selalu kalau beli kt kedai aceh tu sekilo mau dkt rm40.

Aku pun ngn tamaknya beli lah 2 kg tuh, petang smlm dapat, laju2 laki aku kata suh msk lemak cili api.  Lauk dinner mlm smlm lah kan, buat lebih skit boleh bwk bekal ke opis utk lunch nnti.

Selalu paling banyak 1 kg je beli udang tp ni ter tamak 2 kg sekali beli, takkan hari2 nk mkn udang kan. Tak pasal2 gout kang nnti

Tp dh siap2 beli petai td dh heheheh... 

lauk mlm td, sayur boh je dalam tuh banyak... tak payah msk banyak2 menu hehehehhe

mmg puas hati, lenkali boleh beli lg, share ngn maktek lak heheheh

p/s: mak aku bt cite sedih kami tak balik kg raya haji ni, kene balik kerteh sbb dh 3 tahun tak balik sambut raya haji kt kerteh.... maktek pun balik raya kt raub...

Friday, August 18, 2017

buffet pagi di keramat


as salam semua kwn2,

nk share ngn korang psl kedai buffet sarapan pagi kt keramat nih. 
RM6 mkn ngn air, ada nasi lemak, mee grg, mehun grg, kuew tiaw grg, ns grg ngn roti. Bg aku pilihan ni kira ok lah. Air ada 2 pilihan kopi ngn teh. 

Td singgah la cuba, makanan dia secukup rasa lah bg aku, msh panas2 lg.
Kedai ni tgri sampai mlm ada hidangan lauk ikan singgang n masakan panas.
Kedai pun selesa cumanya nk parking lah ssh skit.

Buffet sarapan RM6
6.00 pagi hingga 11.30 pagi
Selera Ramai Ikan singgang
No.1 Lorong kiri 8
kampung datuk keramat


Antara pilihan makanan yg ada, yg baju merah tu boss nya

nampak tak tu si aiyan ddk ngn papa nya

mula2 tryla amik ni dulu.... secukup rasa tak pds sgt sesuai utk dewasa n kanak2... 

p/s: maktek dh peknen, rajin skrg tanya mcm2 resepi ngn kakaknya

Wednesday, August 16, 2017

WW anak syurga kami

as salam semua kwn2....


Baru setel daftarkan sekolah aiyan utk tahun depan, sblm ni daftar sekolah biasa tp kene tukar sekolah pulak....


Comel betul masa dia umur 2 tahun lbh tu.... 



Tuesday, August 15, 2017

Pencinta pulut

as salam semua kwn2..

Salam selasa ye kwn2... smlm sorry diam seribu bahasa, smln ada audit keselamatan nk bukak blog pun tak sempat. BW pun tak dan ... maaf yek kwn2

Cite jumaat n ujung minggu baru nih.

Teringin mkn serawa durian ngn pulut, mmg puas hati buat serawa ngn durian tembaga, pekat likat serawa tuh.... 
Pastu pagi sabtu tu, bt pulut kelapa pulak.... pun puas mkn sampai ke petang masih elok n sedap lg.

Aku mmg pencinta pulut edy pun sama, aiyan je yg bo layan



puas mkn, mmg nikmat rasanya

pulut kelapa, pun puas mkn walaupun tak jd sesedap mcm yg mil aku buat

Thursday, August 10, 2017

selamat hari lahir siti norhidanah

as salam semua kwn2,

salam khamis.... arini takde PD yek, gambo takde heheeh

10 ogos 1982, aku dibersalinkn kt umah je di bidankn nurse n bidan kampung.
Dh tua dh aku, dh 35 tahun ni.... huhuhu

Tak tau lah agaknya sbb tu aku sgt suke no 8

Doa n harapan aku, moga Allah berikan kesihatan yg baik bt aku
moga Dia panjangkan usia aku
moga Dia murahkan rezeki aku
moga Dia bagi aku rasa mengandung lagi n di permudahkan
amin...

Jd anak sulung ni banyak tanggungjwbnya, tiap kali mak aku peknen dulu aku dh risau, sbb tau msti aku ada adik pastu kurangla kasih syg kt aku hahahhaha....
Pastu aku kene jaga adik2 aku, mmg semua adik2 aku, aku yg jaga masa diaorg kecik


time kasih encik google sbb ingat bday kite hehhehhehe


baju batik arini edy yg belikan, baru dpt mlm td mil yg jahitkan n bwk.... 

Wednesday, August 9, 2017

WW ohh...aku tergoda .. terkecewa

as salam semua kwn2,

Salam rabu.... 

Korang tergoda tak tgk gambo tuh?

Kalau aku, aku tergoda, feveret tuh..... bau dia tuh perkkkkh nikmat

cempedak goreng ujung minggu baru nih... puas makan 

Tuesday, August 8, 2017

Resepi Ketam masak lemak putih

as salam semua kwn2,

salam selasa kwn2, smlm tak jd odit msti arini odit dalaman tuh, bosan2...

Aritu ada kwn di fb tayang gambar ketam msk lemak putih nih, aku pun teringin nk try.... sebenarnya mmg tiap kali dia msk ketam dia msk lmk putih gini, aku pun mintak resepi... mudah sgt rupanya... jd apa slhnya cuba resepi baru kan.

Bahan-bahan:

3 ekor ketam di belah dua dan siang
3 biji bwg merah kecil - di mayang halus
3 -4 ulas bwg putih - di mayang halus
1/2 inci halia- mayang halus
5 biji cili bangla merah - potong dua serong
1 helai daun kunyit - potong besar
1 kotak santan
 3 cawan air

Cara masak:

- Masukkan semua bahan2 dalam periuk dan masukkan air 1 cawan
- bila mendidih sedikit masukkan ketam n sedikit santan, tambah kan 2 cawan air biarkan dlm 10 minit
- perasakan dengan garam dan boleh matikan api
- siap di hidangkan, paling sesuai ada hidangan sambal sbb msk lemak ni mmg tak pds

Selamat mencuba... senang je kan

gini lah rupenya.... semerbak harum daun kunyit tu tau

ni cadangan hidangan, sambal belacan penambah rasa mkn ngn ulam sekali


Monday, August 7, 2017

kacang pool Dana

as salam semua kwn2,

salam isnin, arini bosan betul lah ada audit dalam 5S.... lemau je kalau ada audit nih

Dah lama tingin nk msk sendiri kacang pool nih, kt kl mmg ada je org jual tp mlt ni ngada nk rasa yg buat sndiri. REsepi nya dh lama simpan, amik yg mudah2 je... barang2 dh beli dr minggu lps tp baru sabtu lps try buat.

Jd lah rasanya sbb edy pun kata ok, mule mkn ngn roti lps tu aku ratah je, sbb aku bg daging ngn kacang tu banyak. mmg nikmat lah

Resepi, alah korang google je hehehhe... google yg paling mudah tau, kih3



tlr tu tak berapa jd tp yg penting kuning tu cair je... mkn ngn roti keping biasa je

mmg puas hati buat sndiri... siap bg maktek 1 mangkuk 

Thursday, August 3, 2017

photo diary versi mini - makanan

as salam semu kwn2,

salam khamis hari batik kwn2 yek

Cpt betul udah sampai khamis yek, esok jumaat yeyeh... Maaf la yek kwn2 kalau ada gambar yg berulanng tp cite tak ulang kih3.... 
Skrg ni yg banyak gambar makanan, sampai aiyan dh tau... kalu pi mkn mana2 msti dia ckp, mama tak amik gambar dulu ke? kih3

Oklah jom kita layan gambar yg ada ye kwn2,  ni versi mini lg PD kite, nk bt camne kan


disebabkan sedap, oder sampai 10 pek lg, baru2 ni tambah jd 20 pek sbb aiyan pun suke jgk

mule2 aku pelawa dia takmo, sekali dh rasa... sedap katanya, abis sebekas dia mkn walaupun pedas

ujung minggu aritu tingin buat sup ikan merah, dpt lak bahagian kepala mmg aku hadap dulu...
sambal kicap wajib ada

Nangka ni beli ngn akak blogger Kebun Bahagia Bersama sekali ngn pelam ringan tu,
udahla besar gini cuma rm15 je... mmg murah n puas hati

Dpt sebekas besar nih, dpt bwk pi opis, bagi maktek, mkn sendiri mmg tak terhabis jd nya

menu dinner mlm kelmarin, lemak labu ngn ayam grg kene ada sambal belacan

Wednesday, August 2, 2017

Aku Rindu

as salam semua kwn2,

Salam rabu ye kwn2, 

smlm kwn masa aku belajar kt jengka dulu ada wassap gambar lama nih, dia lah dulu kwn sebilik aku masa 1st semestar aku kt sana.

Uitm Jengka, tahun 2000 masa tu aku baru 18 tahun, msh kecik skit la di bandingkan saiz skrg nih.
1 semestar kami ddk bersama, lps tu masing2 ikut haluan masing2 sbb kami bukan dr jurusan yg sama.

Lps tu semua lost contact, n akhirnya jumpa semula di dunia FB, terus lah sampai ke hari ni, tp jumpa 2 org je dari 3 org tuh.... yg sorang org dungun, tiap kali balik raya kerteh kadang dpt lah jumpa mmg kami kata jgnla terputus hubunga ini. 

1st semestar mmg sgt spesel, sbb masa tu aku masih tak biasa lg ddk jauh ngn family, kalau duk sorang2 aku msti nngis ingat kt mak aku, diaorg la yg selalu pujuk. Tiap kali call mak guna public phone msti aku nngis dulu mau dlm 10minit sebelum bolh ckp hahahhaha... dasar anak manja


dari kiri atas mila, ayu,
kiri bwh diana ngn dana 


masa ni ngn kwn2 lain, outing kt bandar temerloh jln2 pastu dpt mkn kt kfc bestnyaaaaa.... aku belah kanan sekali tuh

aku dengan ayu, raya tahunni.... alhamdulillah persahabatan selama 16 tahun
nampak kt muka tuh kan, dr muda jd tua hehheheh... 

Tuesday, August 1, 2017

jangan tenung lama2

as salam kwn2,

salam selasa penuh ceria

Nk cerita ngn korang psl benda alah ni.....
alah korang mesti kenal kan... oklah takmo cite panjang2...
Meh tgk meh...

* beli buah ni kt kwn blogger Kebun Bahagia Bersama , macih tau kak



2 kilo lebih pauh ringan, org kata naper buang kulit... aku jns tak brapa suke mkn kulit dia

gigih udahla comel2

tp hasilnya.... wahhhhh nikmat

sehari sebelum tuh, mkn nih belimbing besi hijau ngn jambu batu, tp tak brapa kick boh serbuk gini